przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania.
galbani

Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równolegle nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu
dania wegetariańskie z mozzarella   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć nowatorski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – naprawdę warto dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.