restauracja Kraków

Ażeby w pełni wydedukować sedno szablonowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołączyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była tuzinkowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jakkolwiek z nieraz pojawiło się też oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.

restauracja z polską kuchnią Kraków

Charakterystyka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z gigantyczną ilością mięsa oraz kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), przede wszystkim pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – w następstwie tego mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz bardzo pikantnych sosów krajowych.

Krakow Restaurant

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową właściwością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz produktów mięsnych.
Marynaty szablonowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.